Финландското правителство предложи нов закон, позволяващ на работниците да се уведомяват

...
Финландското правителство предложи нов закон, позволяващ на работниците да се уведомяват
Коментари Харесай

Финландия ще позволи на работниците да знаят колко печелят колегите им

Финландското правителство предложи нов закон, допускащ на служащите да се уведомяват какъв брой печелят техните сътрудници, в случай че подозират, че са дискриминирани. Правителството на Санна Марин, формирано от пет партии, показа концепцията пред работодателите и синдикатите, като мярката е част от законодателен пакет за понижаване на разликата в заплащането сред дамите и мъжете, написа eleconomista.es.

Разликата в заплащането за една и съща работа се трансформира в сериозен проблем във Финландия, напомня изданието. Средно мъжът печели над 17% повече от жената. Процентът е много над междинния за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 12,5%. Финландия е седмата най-неравнопоставена страна измежду развитите страни. В Европа я превъзхождат единствено страни като Естония или Латвия. 

Правителството работи от ноември за създаване на правната рамка за ограничения за понижаване на разликата в заплатите. Работодателите напуснаха работната група поради бързината, с която се предлагаха измененията в закона. Предвижда се тази мярка да влезе в действие до 2023 година като законопроект.  Според Конфедерацията на финландските промишлености, която е основната организация на работодателите, публикуването на подробна информация за самостоятелните заплати ще докара до всеобщо любознание и утежняване на работната среда. 

Работническите синдикати осъждат забавянето на закона и изискват правни запаси, отиващи оттатък оповестената бистрота. " Преодоляването на пропастта изисква смяна в настройките и затова е належащо да се промени закона, с цел да се промени културата ", на мнение е Катарина Мурто, ръководител на Akava, един от главните синдикати в страната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР